Grillowana jagnięcina z rozmarynem

Mięso z grilla będzie smakowało idealnie, jeśli odpowiednio wcześniej je zamarynujesz. Zobacz przepis na grillowaną jagnięcinę z rozmarynem!

DRUKUJ PRZEPIS
Grillowana jagnięcina z rozmarynem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 250 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 kotlety jagnięce (z combra z kostką)

Na marynatę:

  • 5–6 łyżek oleju
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 1–2 łyżki wódki
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kotlety umyj pod zimną wodą, osusz papierowym kuchennym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij, uważając, żeby nie uszkodzić kostek. Odstaw w chłodne miejsce.
  2. Przygotuj marynatę: olej dokładnie wymieszaj z musztardą na jednolitą gładką masę. Dodaj sos sojowy, wódkę i sok z cytryny. Czosnek obierz i rozetrzyj ze szczyptą soli. Dodaj do marynaty razem z posiekanym rozmarynem. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
  3. Każdy kotlet posmaruj z obu stron marynatą. Włóż do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Pozostawione na dłużej mięso lepiej przejdzie smakiem marynaty.
  4. Po wyjęciu z lodówki kotlety osącz z marynaty i ułóż bezpośrednio na ruszcie albo na tackach do grillowania lub kawałkach folii aluminiowej. Piecz na dobrze rozżarzonych węglach ok. 10 minut. Kiedy dobrze się podpieką, przewróć na drugą stronę i posmaruj obficie marynatą. Piecz kolejne 10 minut.
  5. Podawaj z pieczywem albo pieczonymi na grillu ziemniakami.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)