Przygotowanie 45 min
Pieczenie (w sumie) ok. 30 min
Porcja 340 kcal
Przepis na 6 porcji:
- duży sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
- szklanka śmietany 18-proc. (do zup i sosów)
- 5 dag masła
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki mąki
- cytryna
- 4–5 gałązek estragonu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Sprawionego karpia (bez głowy i płetw) rozetnij wzdłuż na 2 płaty, usuń kręgosłup i ości. Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z połowy cytryny, posól i oprósz pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Filety posmaruj musztardą, oprósz mąką. Płaską formę do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i wysmaruj połową masła. Ułóż filety z karpia skórą do góry, obłóż je z wierzchu wiórkami pozostałego masła i cienkimi plasterkami z drugiej połowy cytryny. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz na rumiano ok. 20 minut.
3. Śmietanę wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekanymi listkami estragonu. Dopraw solą, pieprzem. Upieczoną rybę polej śmietaną i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj jeszcze 8–10 minut. Podawaj obłożoną plasterkami cytryny, udekorowaną gałązkami estragonu i liśćmi sałaty.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Filety z karpia w sosie
Jedz karpia nie tylko od święta!