Drobiowe sznycelki

Sznycelki podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą z sosem winegret

DRUKUJ PRZEPIS
Drobiowe sznycelki
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • 4–5 plasterków żółtego sera
  • kawałki kolorowej papryki
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na cienkie małe plasterki, lekko rozgnieć dłonią. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Płatki kukurydziane rozgnieć wałkiem na drobne okruszki, wysyp na talerz. Na drugi talerz wsyp płatki migdałowe a na trzeci – tartą bułkę i posiekany koperek. Do miseczki wbij umyte jajka i roztrzep je widelcem ze szczyptą soli i pieprzu.
  3. Kawałki kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, a następnie obtaczaj w jednej z trzech przygotowanych panierek. Sznycelki usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Udekoruj żagielkami z żółtego sera i rybkami wyciętymi z kolorowej papryki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)