Chili con carne

Tę potrawę można również przyrządzić z mięsa mielonego. Chili con carne to danie, które możesz zaserwować swoim świątecznym gościom.

DRUKUJ PRZEPIS
Chili con carne
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 0,75 kg wołowiny (z udźca)
  • 25 dag czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy
  • mielona papryka
  • mielony kminek
  • oregano
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Fasolę przebierz, umyj, zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz.
  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, włóż cebulę, posiekany czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso. Mieszając, smaż 5–6 minut, aż mięso się zrumieni. Oprósz kminkiem, mieloną papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż ugotowaną fasolę. Dodaj oczyszczone, drobno pokrojone papryczki chili oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Ponownie dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)