Bitki wołowe w ziołach

Bitki wołowe w ziołach najlepiej smakują z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ciepłą jarzynką z buraczków.

DRUKUJ PRZEPIS
Bitki wołowe w ziołach
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag wołowiny (rostbefu, rozbratla, pierwszej krzyżowej)
  • pół szklanki bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju

Na marynatę:

  • 2–3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • kieliszek czerwonego wina
  • 5–6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • 4–5 gałązek ziół (rozmarynu, oregano, tymianku lub bazylii)
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę: czosnek obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, winem, suszonymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięso pokrój w poprzek włókien na cztery plastry, lekko rozbij.
  2. Bitki posmaruj z obu stron marynatą, ułóż w misce, zalej resztą marynaty. Przykryj, odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie obracaj.
  3. W rondlu rozgrzej olej. Włóż bitki i obsmaż z obu stron na rumiano. Podlej bulionem. Dodaj posiekaną cebulę. Duś na małym ogniu 30–40 minut, aż mięso będzie miękkie. Udekoruj świeżymi ziołami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)