Aromatyczna pierś indyka z marchewką

Zamiast octu winnego do marynaty możesz użyć bardziej aromatycznego octu balsamicznego
/ 28.09.2010 08:45

Przygotowanie 15 min (+ marynowanie mięsa 2 godz.)
Pieczenie 105 min
Porcja 390 kcal

Przepis na 8 porcji:
- pierś z indyka o wadze 2 kg
- 8 cienkich marchewek
- 1/2 szklanki białego wina
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- igiełki z 4 gałązek tymianku
- łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry
- łyżeczka utłuczonych ziaren pieprzu czarnego
- 2 połamane listki laurowe
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:
1. Czosnek wymieszaj z kolendrą, pieprzem, tymiankiem, listkiem laurowym, octem, solą i 3 łyżkami oleju. Natrzyj mięso, chłodź przez 2 godz. Ułóż na blasze i wstaw na 15 min do pieca (200 st.). Podlej winem, obniż temp. do 180 st. i piecz jeszcze 1,5 godz. Sos zlej, mięso trzymaj w cieple.

2. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Smaż 5 min, mieszając, wlej sos z pieczeni i duś kilka minut. Miękką marchewkę zagęść mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Dodaj natkę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA