5–6 dojrzałych, twardych moreli lub 3–4 brzoskwinie
3 łyżki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Ze skórki zdejmij cienkie wiórki.
Sok z cytryny i skórkę wymieszaj z miodem i olejem. Marynatą posmaruj mięso, odstaw na 2–4 godziny w chłodne miejsce.
Morele umyj, osusz, usuń pestki. Każdy owoc pokrój w cząstki.
Kawałki moreli połóż na płacie mięsa. Ostrożnie zwiń w ścisłą roladę. Obwiąż ją białą, bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż na nim mięso. Włóż do brytfanny, posyp wiórkami pozostałego masła, polej winem. Przykryj, piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.