Pierogi razowe z pieczarkami - przepis, składniki i przygotowanie

"Odchudzona" wersja pierogów!
Weronika Kwaśniak / 21.02.2014 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi razowe z pieczarkami - przepis, składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 15 dag mąki razowej
  • 15 dag mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka masła
  • woda
  • sól
Na farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 2 jajka na twardo
  • 20 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki obierz i usmaż na maśle.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
3. Pieczarki posiekaj, połącz z cebulką i dopraw solą i pieprzem.
4. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, połącz z farszem.
5. Do mąki zwykłej i razowej dodaj jajko, miękkie masło i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.
6. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki.
7. Na każdym układaj łyżkę farszu i zlepiaj pierożki.
8. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
9. Wyjmij, odsącz i podawaj z podsmażoną cebulką.
DRUKUJ PRZEPIS