POLECAMY

Pigwowa nalewka

Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pigwowa nalewka
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 0,5 litra miodu
  • ok. 0,5 kg brązowego cukru
  • 1 l spirytusu
  • woda
Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj owoce pigwy.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.
4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/3 miesiące temu
1)Jeżeli zrobi się wg. przepisu powyżej to miód rozpuszczony w gotującej wodzie straci większość wartości odżywczych. Miód można odgrzewać tylko do 40 stopni Celsjusza! 2)W/w nalewka będzie miała moc ok.30-32 procent. Jak ktoś uważa, że to moc za mała to należy dodać mniej wody. 3)Na zdjęciu jest owoc pigwy pospolitej. Pigwowiec to zupełnie inna roślina. Owoce obu roślin nadają się na nalewki, mają podobne właściwości, ale z pigwowca są bardziej aromatyczne. 4) Przepis jest nieprecyzyjny: czy odrzucić gniazda nasienne czy nie?. Ja wycinam gniazda, ale paręnaście pestek wrzucam do słoja. 5) Nalewka po zlaniu do butelek powinna dojrzewać minimum rok.
/6 miesięcy temu
Pigwa jest w kształcie jabłka w kształcie gruszki i w kształcie jabłko-gruszki, na zdjęciu jest pigwa jabłkowa, pigwowiec ma mniejsze owoce.
/6 miesięcy temu
Pigwa ma kształt gruszki, a na zdjęciu są owoce pigwowca, które kształtem przypominają jabłka.
POKAŻ KOMENTARZE (6)