Czy wiesz jak przygotować domową oranżadę?

Czy wiesz jak przygotować domową oranżadę?
Dzieciaki niechętnie piją soki, niestety ciągle słyszę jękliwe prośby, żebym kupiła colę, znalazłam jednak parę starych przepisów na domowe napoje, które są zdrowsze i do tego smaczne!
/ 20.05.2010 12:50
Czy wiesz jak przygotować domową oranżadę?

Najważniejszym składnikiem oranżady jest oczywiście woda – najlepiej kupić ją w sklepie, można też użyć zwykłej przegotowanej. Moje dzieci jednak uwielbiają bąbelki, dlatego niekiedy robię oranżadę z wody gazowanej, niestety musi ona być szybko podana, żeby zanadto się nie wygazowała.

Oranżada pomarańczowa: potrzebne są 2 pomarańcze, 1 cytryna, 15 dag cukru, otarta skórka z połówki pomarańczy, 1 litr wody. Rozpuszczam cukier w 1 szklance gorącej wody, dolewam ten roztwór do reszty schłodzonej wody, oziębiam do temperatury pokojowej. Dodaję następnie sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny (trzeba uważać, żeby nie wrzucić do naczynia pestek), otartą skórkę z pomarańczy i chłodzę w lodówce. Podaję taki napój w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką do picia.

Żeby wykorzystać wodę gazowaną trzeba zrobić koncentrat – w dzbanku rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie (ok. 1 szklanki), po ochłodzeniu dodajemy sok z cytrusów i otarta skórkę – tak przygotowany koncentrat wlewam do szklanek i zalewam wodą gazowaną z butelki tuż przed podaniem. Podobnie jak wcześniej dekoruję lodem i kolorowymi słomkami.

Do przygotowania oranżady używam różnych cytrusów, moje dzieci lubią także grejpfruty, mandarynki – z nich także można wycisnąć sok i zrobić napój o innym smaku. Polecam także zalewę z ananasów lub brzoskwiń w puszce – również świetnie nadają się do stworzenia koncentratu.

Redakcja poleca

REKLAMA