PERSYMONA: przygotowanie i zastosowanie owocu kaki

persymona fot. Fotolia
Persymona to słodki owoc podobny kształtem do pomidora, po który chętnie sięgamy przygotowując desery. Sprawdź nasze pomysły na jego wykorzystanie!
Sylwia Kazimierczuk / 15.06.2018 12:49
persymona fot. Fotolia

Persymona – właściwości

Owoc kaki to świetne źródło błonnika, zawiera około 70 kcal na 100 g. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak karoten, likopen oraz luteina, które skutecznie dbają o nasze zdrowie. Ma działanie również przeciwzapalne, co zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Zmniejszają również stres oksydacyjny, który przyczynia się do powstawania wielu schorzeń. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność. Dodatkowo zawarty w persymonie potas, magnez i miedź sprawia, że uaktywnia się proces powstawania czerwonych ciałek krwi.

Owoc kaki – przygotowanie i zastosowanie

Podczas wyboru owocu kaki należy pamiętać, aby nie posiadał śladów obić oraz ciemnych plam. Powinien być żółtopomarańczowy, kolorem podobny do moreli.

Zarówno świeże, jak i suszone persymony możemy dodawać do musli, puddingów oraz do sałatek. Są zdrową i lekką przekąską lub deserem. Doskonale sprawdzą się również w przetworach na bazie octu.

Salsa z persymony

Oto składniki na salsę z persymony:

  • 2-3 sztuki persymony
  • 3 średnie pomidory
  • pół świeżego ananasa
  • średnia cebula
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić salsę z persymony?

Persymonę i pomidory obieramy dokładnie ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy ananasa i kroimy w cienkie plasterki. Siekamy cebulę – możemy wykorzystać zarówno białą, jak i czerwoną. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą z oliwek i polewamy wszystkie składniki. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. Tak przygotowaną salsę z persymony możemy podawać razem z guacamole do krakersów.

Sałatka z persymoną

Oto składniki na sałatkę z persymoną:

  • 2 średnie persymony
  • 2 pomidory
  • mix dowolnych sałat
  • orzechy laskowe
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę z persymoną?

Persymonę dokładnie obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pomidory obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Orzechy podprażamy na suchej patelni przez około minutę. Następnie siekamy za pomocą ostrego noża. Wyciskamy sok z cytryny i łączymy z oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę podajemy od razu po wymieszaniu z dressingiem.

Bruschetta z persymoną

Oto składniki na bruschettę z persymoną:

  • duża bagietka
  • oliwa z oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • średnia persymona
  • mozzarella
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić bruschettę z persymoną?

Bagietkę kroimy na 2-3 cm kawałki. Smarujemy każdy kawałek oliwą z oliwek. Pomidorki i persymonę kroimy drobno i skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Kładziemy na wierzch pokrojoną mozzarellę oraz resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 8 minut. Tak przygotowane bruschetty możemy podawać z dodatkiem świeżej bazylii.

Zobacz inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA