Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. To także nieodłączny element wielkanocnego śniadania!
Gotowe teksty życzeń: Religijne wierszyki wielkanocne
fot. Fotolia
Składniki na żurek wielkanocny:
-
0,5 l zakwasu na żurek
-
1 pietruszka
-
2 marchewki
-
cebula
- seler
-
5 dag boczku wędzonego
-
60 dag białej kiełbasy
-
250 ml śmietany
-
5 grzybów suszonych
-
kilka dużych ziemniaków
-
2 listki laurowe
-
łyżka majeranku
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
ząbek czosnku
-
6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania żurku:
1. Suszone grzyby namocz.
2. Pietruszkę, seler i marchewki obierz, umyj i włóż do garnka. Zalej około 2 litrami wody.
3. Warzywa gotuj przez 40 minut.
4. Obierz i pokrój ziemniaki.
5. Następnie wyjmij warzywa z wywaru, dodaj ziemniaki.
6. Do bulionu dodaj boczek, kiełbasę, grzyby suszone, ziele angielskie, listki laurowe oraz posiekane ząbki czosnku.
7. Gotuj przez 40 minut.
8. Boczek i kiełbasę wyjmij i pokrój na kawałeczki.
9. Do wywaru dolej zakwas na żurek, dodaj pozostałe przyprawy.
10. Zagotuj, zabiel śmietaną.
11. Ponownie zagotuj.
12. Po ponownym zagotowaniu wrzuć pokrojony boczek i kiełbaskę.
13. Ugotowane jajka pokrój na kawałki. Ułóż je na talerzach.
14. Jajka zalej gotowym żurkiem.