Pulpety w sosie grzybowym

Sos grzybowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sos będzie doskonały nie tylko ze świeżych grzybów - możesz go przyrządzić także zimą z zamrożonych skarbów lasu.
/ 05.09.2017 20:01
Sos grzybowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przepis na pyszne pulpety! Sos będzie doskonały nie tylko ze świeżych grzybów - możesz go przyrządzić także zimą z zamrożonych skarbów lasu.

Składniki na pulpety w sosie grzybowym:

  • 600 g mielonego mięsa
  • 200 g grzybów
  • zioła prowansalskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • odrobina mąki do panierki
  • 2 cebule
  • odrobina natki pietruszki
  • koperek
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Sposób przygotowania pulpetów:

1. Wlej do garnka 4 szklanki wody i zagotuj.
2. Bułkę namocz w wodzie (najlepiej zimnej), a po upływie ok. 15 minut odciśnij ją i pokrusz.
3. Jedną cebulę pokrój drobno.
4. Rozkłóć jajka i dodaj do mięsa. Dodaj do mięsnej masy pokrojoną cebulę.
5. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do mięsa. Dodaj również bułkę.
6. Przypraw mięsną masę ziołami, solą i pieprzem.
7. Wyrób masę rękami i formuj z niej kulki.
8. Pulpety obtocz w mące.
9. Wkładaj je do gotującej się wody. Dodaj grzyby.
10. Posiekaj drugą cebulę i dodaj do mięsa i grzybów.
11. Gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut, czasem mieszając.
12. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj śmietanę, posiekaną natkę i koperek.
13. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami.
14. Zagotuj wszystko razem.

Redakcja poleca

REKLAMA