Idealne na obiad, najlepiej smakują prosto z patelni. W sezonie grzybowym pieczarki można zastąpić świeżymi leśnymi grzybami. Będą równie smaczne.
Zobaczcie przepis na pieczarkowe racuszki, nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- szklaka mąki tortowej
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka kefiru
- 2 jajka
- cebula
- olej
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy łyżkę oleju oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy.
Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy w cienki plasterki. Cebulę siekamy, smażymy na oleju razem z pieczarkami. Gdy się zrumienią miksujemy blenderem na jednolitą masę, odstawiamy do wystygnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybową masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek. Na tłuszcz wrzucamy małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron.