Kulinarne prezenty świąteczne!

Zobaczcie 5 pomysłów na kulinarne prezenty świąteczne hand made! Wśród nich: kruche ciasteczka, muffinki, liker kawowy, orzechy w miodzie i kandyzowana skórka z pomarańczy z goździkami!
Marta Kosakowska / 27.11.2014 10:16

Święta mają być pyszne i pełne prezentów! Zapach pierników, cynamonu czy pomarańczy z goździkami pomieszany z wonią choinki natychmiast wprowadza nas w świąteczny nastrój. Dlaczego zatem nie obdarować swoich bliskich tym, co nieodwołalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Smakami i aromatami świąt zamkniętymi w dekoracyjnych pudełeczkach, słoiczkach i buteleczkach...

Kulinarne prezenty świąteczne!

Fot. Fotolia

Nie ma mocnych na świąteczne smakołyki! I dobrze! Święta Bożego Narodzenia to taki czas w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia można rozpieszczać siebie i swoich bliskich. Zamiast bieganiny w poszukiwaniu prezentów po zatłoczonych centrach handlowych, proponujemy zamknąć się we własnej kuchni i wyczarować niepowtarzalne upominki kulinarne!

Zobaczcie 5 pomysłów na kulinarne prezenty:

 

1) Kruche ciasteczka

Choinki, gwiazdeczki i bałwanki w kolorowej polewie i z posypką zamknięte w dekoracyjnym pudełeczku ucieszą nie tylko najmłodszych łasuchów. Szczególnie, jeśli tych ostatnich zaangażujesz do kulinarnej zabawy! Stwórzcie w kuchni domową cukierenkę, w której każdy członek rodziny będzie miał okazję do wykazania się twórczą wyobraźnią. A gotowe arcydzieła cukiernicze zapakujcie do świątecznego pudełeczka i podłóżcie pod choinkę kogoś bliskiego lub... własną!

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 żółtka
  • kolorowy lukier, płynna czekolada, kolorowe kuleczki, posypki i co wam tylko przyniesie na myśl kulinarna wyobraźnia...

Sposób przygotowania:

Mąkę posiekaj z masłem, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na około 30 minut. Rozwałkuj ciasto i razem z maluchem wycinajcie ciasteczka foremkami w świątecznych kształtach. Gotowe ciasteczka ułóżcie na blachę (wyłożoną pergaminem) i upieczcie na złoty kolor. Piekarnik nagrzej do temperatury około 170 stopni Celsjusza. Ostudzone ciasteczka można dowolnie przyozdobić przy użyciu przygotowanych akcesoriów do dekoracji. Dobra zabawa dla całej rodziny gwarantowana!

 

2) Świąteczne muffinki

Muffinki, cupcakes lub po prostu babeczki na stałe zagościły wśród ulubionych słodkości Polaków. Przybyły zza oceanu i szturmem podpiły nasze serca! Uwielbiane przez dzieci i dorosłych muffinki to bardzo wdzięczne i łatwe w wykonaniu ciastka, które można dowolnie dekorować. Tradycyjne muffinki, wystarczy przyozdobić świątecznymi akcentami, by w ten szczególny czas kusiły jeszcze bardziej niż zwykle! Za bazę niech posłuży przepis na muffinki waniliowe. A później niech poniesie was świąteczna wyobraźnia...

Fot. Depositphotos

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier, posypki, cukrowe lub marcepanowe dekoracje świąteczne...

Sposób przygotowania:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Składniki na krem:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka wanilii
  • 500 g słodkiej śmietanki kremówki

Wykonanie:

Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować świątecznym dodatkami cukierniczymi (do kupienia w każdym supermarkecie).

 

3) Orzechy w miodzie

Miszmasz z orzechów włoskich, laskowych i migdałów. Lub każde z nich solo. A najlepiej w miodowo-korzennej zalewie zamkniętej w ozdobnym słoiczku, przewiązanym czerwoną wstążką. Przygotowanie takiego prezentu, który będzie rozgrzewał obdarowanego w mroźne wieczory, nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. A efekt? Sami zobaczycie, kiedy ofiarujecie komuś taki  własnoręcznie przygotowany słoiczek pełen słodkości.

Fot. Depositphotos

Składniki:

Ilość oszacujcie sami na podstawie pojemności słoiczków, w których chcecie zamknąć słodki prezent.

  • orzechy włoskie, laskowe, migdały
  • miód
  • przyprawy korzenne: cynamon, goździki

Sposób przygotowania:

Orzechy i migdały delikatnie uprażyć na patelni, a następnie powkładać do dekoracyjnych słoiczków. Można przygotować zarówno miód jedynie z migdałami i każdym rodzajem orzechów osobno, jak i wymieszać wszystko razem. Następnie miód należy podgrzać, dodając do niego przygotowane przyprawy. Tak przygotowany, porozlewać do słoiczków. Zamknięte słoiki przez około 15 minut gotować na małym ogdniu w dużym garnku, uprzednio wyłożonym kuchenną ściereczką. Odstawić na noc do góry dnem.

 

4) Likier kawowy

Prezent dla smakoszy kawy. Ten likier doskonale pasuje do słodkości takich jak browni czy tiramaisu. Ma mocny kawowy posmak, a jego łyk rozgrzeje w zimowy wieczór nawet największego zmarzlucha! W stylowej butelce, najlepiej z własnoręcznie przygotowaną etykietą, będzie doskonałym prezentem gwiazdkowym dla wszystkich tych, którzy smak kawy stawiają na podium swoich ulubionych.

 

 

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Aby przygotować likier kawowy, należy zagotować mleko razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do mleka z cukrem dodać kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Całość ostudzić, a następnie dolać spirytus. Gotowy likier wlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.

 

5) Kandyzowana skórka z pomarańczy z goździkami

Zapach pomarańczy i goździków...mmm... Gdy unosi się w powietrzu to znak, że święta za pasem! Jeśli macie w wśród swoich bliskich kogoś, komu robi się cieplej na sercu na samą myśl o świętach Bożego Narodzenia, to idealny prezent właśnie dla tej osoby. Zamknięty w słoiczku zapach świąt, będzie przywoływał masę wspomnień za każdym razem, gdy wieczko zostanie uchylone...

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 5 słodkich pomarańczy
  • odrobina goździków
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pomarańcze należy sparzyć, a następnie obrać ze skórki tak, by jej nie uszkodzić. Oczyścić ją i pokroić w cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną skórkę włożyć do niewielkiego garnka, zalać wodą, zasypać cukrem gotować na wolnym ogniu. Gdy zgęstnieje i stanie się klarowne, dodać gozdziki, a następnie wlać do dekoracyjnych słoiczków.

Redakcja poleca

REKLAMA