Indyjskie pierożki z nutą curry

Poczuj orientalną nutę smakową!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Indyjskie pierożki z nutą curry
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • pół kalafiora
  • kawałek papryki
  • pomidor
  • szczypiorek
  • kawałek świeżego imbiru
  • czubata łyżeczka curry
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
Pomidorowe curry z fasolą i soczewicą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Z mąki, 2 łyżek masła, 200 ml wody i soli wyrób jednolite ciasto, schłodź.
2. Kalafior podziel na różyczki.
3. Pomidora sparz, obierz, pokrój w kostkę, podobnie jak paprykę.
4. Szczypiorek posiekaj.
5. Imbir obierz, posiekaj, przesmaż chwilę na pozostałym maśle.
6. Dodaj warzywa, przesmaż, podduś, dopraw curry i solą.
7. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w kwadraty.
8. Kładź na nich farsz, zlep, formując trójkąty.
9. Smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
10. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)