Halászlé - węgierska zupa rybna

Halászlé, czyli zupa rybacka, to tradycyjna węgierska zupa rybna, gotowana z ryb słodkowodnych.
/ 01.11.2013 07:24

Halászlé, czyli zupa rybacka, to tradycyjna węgierska zupa rybna, gotowana z ryb słodkowodnych.

Podstawą prawdziwej Halászlé jest dobra gatunkowo ryba. Zazwyczaj dodawany jest karp lub sum, inne gatunki ryb mogą być jedynie dodatkiem, jednak ważne jest, aby nie były to ryby słonowodne i aby mięso nie rozpadało się podczas gotowania. Kolejnym istotnym składnikiem zupy jest papryka. Dodaje się zarówno paprykę świeżą (zazwyczaj zieloną lub czereśniową), a także paprykę w proszku. Uzupełnienie stanowi cebula, najlepsza żółta.

Halászlé - węgierska zupa rybna

Na Węgrzech istnieje wiele odmian tej zupy, w zależności od regionu do zupy dodawane są także pomidory, ziemniaki, makaron.

Poniżej przepis na pyszną i prostą w wykonaniu węgierską zupę rybną.

Składniki:

  • 1,5 kg karpia,
  • włoszczyzna,
  • listki laurowe,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ostre papryczki,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • sól

Sposób przygotowania:

Na włoszczyźnie, listkach laurowych, łbach i szkieletach rybich ugotować bulion rybny. Po ugotowaniu bulion przecedzamy. Dodajemy przecier pomidorowy i ostre papryyczki drobno pokrojone. Gotujemy.

Na oliwie podsmażamy pokrojone w krążki cebule i papryki pokrojone w cienkie paski.
oraz paprykę pokrojoną na cienkie paski. W szystko dodajemy do bulionu. Doprawiamy papryką, solą i gotujemy przez około 30 minut. Na dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kawałki ryby.

Zupę podajemy bardzo gorącą, w każdej porcji powinien znaleźć się jeden kawałek ryby.

Redakcja poleca

REKLAMA