POLECAMY

Danie z woka z krewetkami

Poznaj orientalny smak kuchni azjatyckiej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Danie z woka z krewetkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej
  • 20 dag krewetek
  • papryczka chili
  • 4 duże grzyby shitake
  • dymka
  • olej
Na sos:
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Sprawdź, jak prosto przygotujesz danie z woka z krewetkami!
1. Grzyby zalej wrzątkiem, namocz na 20 minut, potnij w paski.
2. W woku mocno rozgrzej olej. Wrzuć grzyby i smaż minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj czosnek i pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), krótko przesmaż, aż czosnek zacznie wydzielać zapach.
4. Dorzuć krewetki i smaż, mieszając jeszcze 2 minuty.
5. Kapustę pekińską pokrój na paski.
6. Dodaj pociętą kapustę i posiekaną dymkę.
7. Wymieszaj i smaż dalej mieszając, aż kapusta lekko zwiędnie.
8. Składniki sosu wymieszaj i polej potrawę.
9. Przed podaniem posyp szczypiorem z dymki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
Właśnie jestem na kupnie woka bede sama próbowac tych azjatyckich potraw.
/2 lata temu
Krewetki w każdej formie uwielbiam często na szybkie przyjęcia ze znajomymi je przygotowuję w sałatce. Albo zamawiam catering z Mekonga równie smaczne co domowe jedzenie