Cordon bleu z kurczaka

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się panierowany kotlet cielęcy z szynką i serem. Potocznie nazywany kotletem szwajcarskim, choć pochodzi z Francji.
/ 27.02.2013 06:38

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się panierowany kotlet cielęcy z szynką i serem. Potocznie nazywany kotletem szwajcarskim, choć pochodzi z Francji.

Nazwa cordon bleu oznacza błękitna wstążka. Dlaczego nazwano tak panierowanego kotleta? Nie wiadomo. Dawniej błękitną wstążkę przyznawano kobietom za niezwykłe umiejętności kulinarne. Obecne tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom sztuki kulinarnej. Kucharze cordon bleu rozchwytywani są przez najlepsze restauracje na świecie.

Cordon bleu z kurczaka

Można go zrobić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, z cielęciny, schabu, kurczaka, indyka. Wykonanie cordon bleu jest bardzo proste, z pewnością każdy z was poradzi sobie z tym daniem. Zobaczcie zatem przepis na cordon bleu z kurczaka.

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 4 cienkie plasterki szynki
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Każdą połówkę piersi kurczaka włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na cienki płaty. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy płat położyć po plasterku szynki i sera, złożyć na pół, można spiąć wykałaczką. Panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na tłuszczu, na średnim ogniu, po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA