Reklama

O pozycji trufli w sztuce kulinarnej niech świadczy fakt sprzedania w 2009 roku białej trufli za cenę 250 tys. dolarów.

Reklama

Jak zbierać trufle

Trufle występują nie tylko rzadko, ale i w ściśle określonych miejscach. Niestety nie tylko ludzie są ich smakoszami – również dziki przemierzają lasy w ich poszukiwaniu. Jeśli planujesz zapolować na trufle – szczególnie na rzadkie odmiany: białą i letnią, powinieneś odwiedzić lasy północne i środkowe Włochy lub południe Francji. Białej trufli najlepiej jest szukać w okolicach Piemontu. I chociaż zwierzęta leśne są naszym konkurentem, to właśnie obserwacja ich zachowań pomoże Ci znaleźć ukryte pod ziemią trufle.

Jak przechowywać

Z uwagi na unikalny smak i aromat trufle należy przechowywać w specjalny sposób.
Można obrać je ze skórki (którą można wykorzystać jako dodatek do dań), zarodniki zalać wrzątkiem, a następnie oliwą.

Jak podawać

Trufle nie zawsze były tak drogie, choć raczej przeciętny obywatel nie mógł sobie na nie pozwolić. Temu przysmakowi o delikatnej woni czosnku przypisywano różne cechy, między innymi tę, że pozwala zregenerować siły, obecnie trufla ma również zastosowanie w kosmetologii – z uwagi na składnik wygładzający zmarszczki.
Dawniej to białe trufle świeciły triumfy – dodawano je do mięs i ryb, dziś trufle dobrze komponują się z makaronem, jajkami, risottem, omletami, czy wołowiną. Te potrawy świetnie urozmaica zapach białej trufli, opisywany jako połączenie nuty piżma, orzechów i ozonu.
Polecamy: Grzyby w kuchni włoskiej

Jak kupić

Białą truflę można kupić w postaci pasty, surową lub zamarynowaną. Wielkim kunsztem kulinarnym jest zapewnienie, że forma przechowywania trufli nie umniejszy jej smaku ani aromatu.

Reklama

Co trzeba wiedzieć

Najsilniejszy aromat uzyskasz dzięki zastosowaniu surowej trufli – nie gotuj jej jednak zbyt długo, dołóż tylko kawałek przed końcem gotowania.
Jeśli chcesz przechować trufle – nie oczyszczaj ich z ziemi, jeśli to zrobisz, grzyb będzie się szybko psuł. Czarnych trufli nie należy rozgniatać w moździerzu – używaj noża lub tarki, by rozdrobnić truflę.
Czytaj także: Trufle jako przyprawa

Reklama
Reklama
Reklama