2 łyżki octu winnego (najlepiej malinowego lub czerwonego)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ser biały pokrusz w misce lub rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z twarożkiem kozim. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy serowej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i odstaw je na około 30 minut do lodówki.
Szpinak i truskawki opłucz, osusz. Truskawki pokrój w grube plastry. Na czterech talerzach rozłóż listki szpinaku i plasterki truskawek. Obłóż serowymi kuleczkami, posyp posiekanymi orzechami laskowymi i listkami bazylii.
Przygotuj sos do sałatki z truskawkami: wymieszaj olej z pestek winogron z płynnym miodem, octem winnym i dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu. Sosem polej składniki sałatki. Przed podaniem dodatkowo oprósz sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem.