Tradycyjnie na słodko
Już po drodze ze straganu nie możemy doczekać się, aż będziemy się nimi zajadać. Dlatego najczęściej tuż po umyciu truskawki lądują w naszych buziach, najwyżej posypane cukrem lub zatopione w śmietanie. Ale warto być cierpliwym i przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe pyszności. Najczęściej tradycyjnie dodajemy je do wszelkiego rodzaju wypieków – uwielbiamy ciasta biszkoptowe z truskawkami, torty i torciki, kruche ciasteczka, babeczki i tarty. Na słodko przyrządzamy też letnie obiady z truskawkami w roli głównej – pierogi, knedle, naleśniki. Te połączenia kulinarne znamy i lubimy. Ale warto także, gdy sezon na truskawki w pełni, pokusić o nie tak oczywiste i nieco bardziej…
Zakręcone duety z truskawkami!
Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.
Co się kryje pod szypułką, czyli jak wybrać najbardziej smakowite truskawki?
Każdy wielbiciel truskawek wie, że nie zawsze smakują one tak samo. Jak zauważa Georg Schmuecker, szef kuchni Knorr, „często truskawki wyglądają wspaniale, ale ich smak może nas rozczarować. Myślę, że niejednokrotnie są uprawiane tak, by kusiły wyglądem i wielkością, a smak jest mniej ważny”.
Na co zwracać zatem uwagę przy zakupie truskawek i jak je przechowywać? Radzi szef kuchni Knorr:
- Wybieraj małe i średnie owoce o intensywnym czerwonym kolorze.
- Jeśli powąchasz szypułkę, powinna pachnieć słodko.
- Jeśli kupujesz truskawki na bazarze, powinieneś móc ich wcześniej spróbować.
- Truskawki najlepiej zjeść tego samego dnia, którego je kupiłeś. Jeśli chcesz je przechować, nigdy nie powinieneś wkładać ich do lodówki, ponieważ tracą smak i łatwo nasiąkają zapachem innych produktów przechowywanych w lodówce.
- Truskawki myj dopiero przed samym podaniem.
Zobacz nasze propozycje na sałatki z truskawkami!
Sałatki z truskawkami: Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym
Składniki:
- sałata - 1 sztuka
- pomarańcza - 1 sztuka
- ser pleśniowy blue - 150 gramów
- Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
- truskawki - 200 gramów
- jogurt naturalny - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Opłucz sałatę i porwij ją na małe kawałki.
- Pokrój ser pleśniowy w kostkę.
- Truskawki pokrój w ćwiartki, pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki. Następnie dokładnie wymieszaj przygotowane składniki.
- Na koniec połącz jogurt naturalny ze skruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Sałatki z truskawkami: Sałatka z burakiem i truskawkami
Składniki:
- biały ser twarogowy - 100 gramów
- Sos sałatkowy Sałatka Napoli 2w1 Knorr - 1 sztuka
- buraki - 1 sztuka
- mix sałat - 300 gramów
- truskawki - 100 gramów
- oliwa z oliwek - 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.
- Buraka gotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy.
- Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.
Sałatki z truskawkami: Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami
Składniki:
- migdały - 100 gramów
- sok z pomarańczy
- Sos sałatkowy włoski Knorr
- oliwa z oliwek - 0.25 szklanki
- liście szpinaku - 350 gramów
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- truskawki - 400 gramów
- musztarda - 1 łyżeczka
- koper włoski - 1 sztuka
- pieprz czarny
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
- Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
- Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.
- Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.