Truskawkowa stracciatella

Deser można rozłożyć do kilku miseczek i podawać jako osobne porcje

DRUKUJ PRZEPIS
Truskawkowa stracciatella
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 75 dag truskawek
  • sok z cytryny
  • pół szklanki cukru
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • listki mięty do dekoracji
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Śmietankę ubij na sztywno. 50 dag truskawek włóż do rondla, dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszając, gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę, zmiksuj i odstaw do ostygnięcia. Mascarpone połącz z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietankę i ostudzoną żelatynę. Lekko wymieszaj. 2/3 masy połącz ze startą czekoladą.
  3. Salaterkę wysmaruj tłuszczem. Na spód wylej połowę kremu z czekoladą. Wstaw do lodówki. Kiedy trochę zastygnie, wylej mus truskawkowy i wstaw do lodówki.
  4. Gdy zastygnie, ułóż na nim pokrojone na połówki truskawki. Wlej biały krem, a gdy zastygnie –  krem z czekoladą. Schładzaj całą noc. Przed podaniem przełóż na ozdobną paterę lub talerz.
  5. Truskawkową stracciatellę udekoruj truskawkami, listkami mięty i startą czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)