Oto tort czekoladowy kuszący głębokim smakiem i aromatem czekolady! Sprawdźcie nasz przepis!
fot. Fotolia
Składniki:
- szklanka cukru pudru do ciasta + 160 g do kremu
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g masła
- 200 g czekolady
- 100 g posypki czekoladowej (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- 1. Do miski wbij jajka, dodaj szklankę cukru pudru i ubij.
- 2. Gdy masa zwiększy objętość, stopniowo dodaj mleko. Wymieszaj.
- 3. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- 4. Masę jajeczną połącz z przesianymi składnikami.
- 5. Zmiksuj wszystko razem.
- 6. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
- 7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- 8. Przygotuj krem - masło zmiksuj z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuść (np. w mikrofali lub kąpieli wodnej). Kiedy przestygnie, zmiksuj ją powoli z masą maślaną. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
- 9. Ostygnięte ciasto przekrój ostrożnie na 3 blaty.
- 10. Smaruj poszczególne blaty kremem. Następnie pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
- 11. Posyp wierzch ciasta posypką czekoladową. Możesz również ułożyć ulubione owoce.
- 12. Odstaw do schłodzenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- 13. Tort czekoladowy możesz podawać np. na pokrojonych wafelkach.