Tarta śliwkowa z ozdobną kratką

Osłudź wieczór francuskim specjałem
/ 27.09.2016 09:08

Przygotowanie 30 min * pieczenie 25 min * 1 porcja – ok. 390 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki zimnej wody
- 75 dag śliwek węgierek
- 15 dag cukru
- cynamon
- sól

Sposób wykonania:
1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody zagnieć ciasto, schłodź.

2. Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. 1/3 cukru zrumień na patelni. Dodaj śliwki, pozostały cukier i cynamon, chwilę podduś.

3. Ciasto rozwałkuj, 2/3 wyłóż na dno i boki formy na tartę. Ułóż na niej śliwki.

4. Na wierzchu zrób ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Piecz 25 min w 200 st. C.

 

Redakcja poleca

REKLAMA