Kruche ciasto:
- 30 dkg mąki krupczatki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
Krem migdałowy:
- 20 dkg masła
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg mielonych migdałów
- 4 jajka
- 5 dkg mąki
Sposób wykonania:
Ciasto: Masło posiekać z mąką nożem. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Krem migdałowy: Masło utrzeć z cukrem, dodać zmielone migdały. Dodawać do masy jajka, cały czas ucierając. Na końcu wmieszać mąkę.
Krem migdałowy rozsmarować na cieście, 3–4 jabłka obrane i pokrojone na cienkie plasterki ułożyć na kremie i lekko docisnąć. Oprószyć cynamonem i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Posypać cukrem pudrem.