Szybka szarlotka na herbatnikach

Nie masz pomysłu na deser? Zrób szybką szarlotkę na herbatnikach!

DRUKUJ PRZEPIS
Szybka szarlotka na herbatnikach
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 opakowania herbatników, np. Petit Beurre
  • 1,5 kg kwaśnych, twardych jabłek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • mielony cynamon
  • 1 cytryna
Szarlotka z kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę.

2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i smaż, mieszając, aż powstanie karmel. Włóż do niego pokrojone jabłka i duś pod przykryciem ok. 15 min, aż owoce zmiękną. Dopraw je do smaku sokiem z cytryny i cynamonem.

3. Herbatniki połam na małe kawałki. Wysyp nimi dno formy na tartę. Wyłóż na nie gorące jabłka, brzeg obsyp resztą pokruszonych ciastek.

4. Deser najsmaczniejszy jest na ciepło, podany od razu po przyrządzeniu. Jeśli wystygnie, można go podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)