Słodka tarta kakaowo-krówkowa

Pomysł na pyszny deser z kajmakiem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Słodka tarta kakaowo-krówkowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • 50 dag kruchych krówek
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • polewa czekoladowa
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaną z kakao przesiej na stolnicę.
2. Dodaj kawałki masła, posiekaj je razem z mąką.
3. Rozkrusz masę w palcach.
4. Dodaj cukier, żółtko i wodę.
5. Zagnieć z masy kruche ciasto.
6. Zawiń je w folię, włóż na około 2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.
7. Ciasto cieniutko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
8. Piecz przez 10–15 min. w temperaturze 200 st. C.
9. Przestudź upieczone ciasto.
10. 40 dag krówek wrzuć do płaskiego rondla. Zalej je kremówką.
11. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż krówki całkowicie się rozpuszczą.
12. Jeszcze ciepłą masę wylej na kruchy spód.
13. Powciskaj w masę pozostałe (pokruszone) krówki.
14. Wierzch tarty udekoruj polewą, przestudź.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tartatoffikajmakdesery
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
bmwlejdi/3 lata temu
ostatnio robilam podobna tartę toffi na swoje imieniny:)