Tarta truskawkowa

Pyszna tarta truskawkowa zaskoczy twoich najbliższych. Wypróbuj nasz przepis!
/ 04.06.2013 14:31
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • jajko
  • 12 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • 50 dag truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • torebka galaretki truskawkowej
  • łyżka cieniutkich paseczków skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
  1. Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pokrój na małe kawałki.
  2. Jajko wbij do małej miseczki, roztrzep. Dodaj sól i cukier puder, ucieraj, aż masa zbieleje. Dosyp mąkę, wymieszaj, aby uformowały się grudki.
  3. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, obłóż płatkami masła, posiekaj, a następnie energicznie zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż blaszka do tarty. Wylep nim spód i brzegi formy. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 st. Ostudź.
  5. Zimne ciasto posmaruj podgrzanym, przetartym przez sitko dżemem, obłóż owocami. Zalej tężejącą galaretką rozrobioną w szklance wody. Wstaw do lodówki.
  6. Migdały wysyp na gorącą patelnię i mieszając, podgrzewaj, aż się ładnie przyrumienią. Ostudź. Posyp nimi owoce.
  7. Całość tarty z truskawkami oprósz paseczkami skórki pomarańczowej.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA