Pudding ryżowy gotowany na parze

Pudding ryżowy gotowany na parze z dodatkiem owoców jagodowych to niezwykle zdrowa przekąska!

DRUKUJ PRZEPIS
Pudding ryżowy gotowany na parze
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag ryżu
  • 1/2 szklanki mleka
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki płynnej kremówki
  • 15 dag malin
  • masło do foremki
  • szklanka ulubionych owoców jagodowych
  • 3 łyżki cukru pudru
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ryż opłucz na sicie i zalej szklanką zimnej wody. Zagotuj i gotuj mieszając 3 minuty. Następnie dodaj mleko, miąższ z połowy laski wanilii i cynamon. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  2. Do ciepłego ryżu dodaj miód, żółtko oraz płynną kremówkę. Cztery niewielkie foremki lub miseczki nasmaruj masłem, nałóż część ryżu, a następnie rozgniecione maliny i przykryj resztą ryżu. Gotuj na parze 20 minut. Ulubione owoce jagodowe (np. borówki, jagody) ugnieć z cukrem.
  3. Ciepły pudding ryżowy gotowany na parze wyjmij ostrożnie na talerzyki i polej sosem owocowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)