Jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z cynamonem to deser ze szczyptą orientu

fot. Fotolia

Składniki na jabłecznik:

Ciasto na jabłecznik:

  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie jabłecznika:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól

Sposób wykonania jabłecznika:


  1. Mąkę połącz z cukrem i posiekaj z masłem, dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Jabłko obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Włóż do garnka 2/3 jabłek, wlej pół szklanki wody, przykryj i praż około 10 minut, aż się rozpadną. Dodaj resztę jabłek, wymieszaj i jeszcze chwilę podgotuj.
  2. Ciasto podziel na 2 części, jedną rozwałkuj i wylep spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piecz około 15 minut. Jabłka wymieszaj z cukrem, wyłóż na ciasto, równomiernie rozprowadź. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój na kwadraciki, wysyp je na jabłka, posyp cynamonem, piecz jeszcze około 30 minut. 
SKOMENTUJ (1)
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (1)
lecki/4 miesiące temu
Porady dla cukrzyków ale w przepisie ani grama cukru, tylko sól.....a potem w wykonaniu: jabłka niz cukrem!!!Ile tego cukru? Przeciez to najwaz-żniejsze dla cukrzyka!