Szarlotka na lanym cieście

Klasyczne ciasto jesienne. Bez niego nie obejdzie się żadne rodzinne spotkanie.
/ 10.11.2006 12:54

Składniki:
Ciasto:
- 16 dag mąki wrocławskiej
- po 8 dag mąki krupczatki i ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 125 ml mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek antonówek
- po 10 dag cukru i rodzynek
- 2 łyżki bułki tartej
- cynamon
- goździki
- masło
- bułka tarta do formy
- cukier puder

Masło rozpuścić z mlekiem i cukrem, ostudzić. Ubić z jajkami, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. 3/4 ciasta przelać do formy posmarowanej KASIĄ i posypanej tartą bułką. Piec 30–40 min w 160°C. Jabłka obrać, pokroić, mieszając rozgotować. Dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon, wyłożyć na zrumienione ciasto, przykryć resztą ciasta. Piec ok. 15 min, posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć
- Wszystkie produkty sypkie należy przesiać przez sito, aby zatrzymać zanieczyszczenia. Przesiana mąka nie ma twardych grudek i jest dobrze napowietrzona, co powoduje, że ciasto lepiej rośnie.
- Jabłka można łączyć z każdym rodzajem ciasta. Pokrojone na kawałki można wrzucić do ciasta biszkoptowego, cząstki ułożyć na kruchym placku, połówki zawinąć w ciasto francuskie lub drożdżowe. My proponujemy masą jabłkową przełożyć ciasto ucierane. Gwarantujemy, że po upieczeniu każdego z tych zestawów powstanie pyszna słodkość.

Rada
By jabłka zachowały apetyczną barwę i nie ściemniały, po obraniu i rozdrobnieniu należy je skropić sokiem
z cytryny. Dzięki temu przygotowana z nich masa będzie też wyraźniejsza w smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA