Przepis Ani Starmach: rogaliki z migdałami

Pyszne, idealne na drugie śniadanie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: rogaliki z migdałami
Zdjęcie: Piotr Bolko, stylizacja: Marta Skutnik
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 croissanty (najlepiej wysuszone)
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 80 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 jajko
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Ani Starmach na croissanty z migdałami!

"Gdy chałka nie nadaję się już na kanapki, zamieniam ją w tosty francuskie. Gdy mam za dużo suchego chleba i bułek, zamieniam je w bułkę tartą.
A co zrobić, gdy na dnie waszego chlebaka znajdziecie nieświeże croissanty? Oto przepis doskonały, daje rogalikom drugie życie, na nowo są pulchne i chrupiące i przyznam szczerze, że w takiej wersji smakują mi jeszcze lepiej niż te świeże…" - mówi Ania Starmach.

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Mielone migdały wymieszaj z miękkim masłem i cukrem.
  3. Wodę zagotuj z cukrem, poczekaj, aż cukier się rozpuści, i przelej całość na głęboki talerz.
  4. Croissanty zamocz w wodzie z cukrem, a następnie natnij je na trzech czwartych długości (tak aby utworzyła się kieszonka).
  5. Do każdego otworu włóż 1,5 łyżki masła migdałowego.
  6. Croissanty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp migdałami w płatkach.
  7. Zapiekaj ok. 10 minut.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)