Ciasto drożdżowe z jabłkami

Pyszne ciasto drożdżowe z przepisu jak od babci!
Weronika Kwaśniak / 21.01.2014 09:22
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe z jabłkami fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 3,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 8-10 małych jabłek
  • 5 dag suszonych jagód goi
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:

1. Masło posiekaj z mąką i cukrem.
2. Dodaj mleko wymieszane z drożdżami i 2 jajkami oraz skórkę i sól.
3. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
4. Jabłka umyj, połowę obierz. Wszystkie przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.  
5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ciastem.
6. Ciasto posmaruj jajkiem, przykryj jabłkami, posyp jagodami.
7. Posmaruj resztą jajka, posyp brązowym cukrem.
8. Piecz 40 min w 195 °C.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA