Parfait z poziomkami

Na spód można też wykorzystać czekoladowe herbatniki utarte z masłem
/ 02.07.2013 06:32
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 szklanki poziomek
  • 0,5 litra śmietany 36-proc.
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru nsok i skórka otarta z cytryny
  • tabliczka białej czekolady
  • kilka kropli esencji waniliowej

Dodatki:

  • spód biszkoptowy
  • poziomki
  • starta biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Poziomki opłucz, osusz. Białą czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej.  
  2. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Żółtka ubij z cukrem w metalowej misce umieszczonej na rondlu z wrzątkiem. Dodaj esencję waniliową, sok i skórkę otartą z cytryny oraz roztopioną białą czekoladę. Zdejmij miskę z rondla. Po ostudzeniu dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Poziomki połącz z masą.
  3. Foremki zwilż wodą, wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż krążki wycięte z blatu biszkoptowego. Napełnij masą poziomkową. Wstaw do zamrażalnika na 2–3 godz. Przed podaniem wyłóż na talerzyki deserowe, ostrożnie usuń folię.
  4. Parfait udekoruj poziomkami i białą czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA