Panna cotta z syropem wiśniowym

Pyszny deser!

DRUKUJ PRZEPIS
Panna cotta z syropem wiśniowym
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka śmietany 36 proc.
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • torebka cukru waniliowego
  • 4–5 łyżek cukru (do smaku)
  • łyżeczka soku z cytryny

Na sos:

  • szklanka syropu jabłko-wiśnia
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kieliszek likieru wiśniowego

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzątku, ostudź, zmiksuj z jogurtem posłodzonym do smaku. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Jogurt wymieszaj z ubitą kremówką. Masę wlej do 4 miseczek. Odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  2. Przygotuj sos. Mąkę ziemniaczaną rozetrzyj w kilku łyżkach syropu. Wlej resztę syropu i wymieszaj. Ogrzewaj mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Gotuj 1-2 min. Lekko ostudź i wlej likier wiśniowy.
  3. Foremki z panna cottą zanurz na chwilę w gorącej wodzie. Wyłóż deser na talerzyki. Polej ciepłym lub zimnym sosem wiśniowym i podawaj z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)