Panna cotta z sosem owocowym

Pyszny i lekki deser, wzbogacony subtelnym smakiem owoców!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Panna cotta z sosem owocowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki śmietanki-kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • laska cynamonu
Na sos:
  • 25 dag malin i truskawek (mogą być mrożone)
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Żelatynę wsyp do 1/2 szklanki śmietanki. Odstaw, aby napęczniała.
2. Resztę śmietanki wymieszaj z cukrem, dodaj laskę cynamonu, delikatnie zagotuj i ogrzewaj 3 minuty. Uważaj, aby śmietanka nie wykipiała.
3. Wyjmij cynamon. Garnek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
4. Masę delikatnie przestudź, wlej do czterech miseczek, cieniutko natłuszczonych masłem.
5. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
6. Truskawki pokrój w półplasterki, wraz z malinami wymieszaj z cukrem, odstaw na godzinę. Możesz dodać także odrobinę alkoholu.
7. Po upływie godziny panna cottę wyłóż na talerzyki, oblej sosem truskawkowym i oprósz cynamonem.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)