Jabłecznik pachnący cynamonem

Kolejna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki - kuszący bakaliami i aromatem cynamonu jabłecznik!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłecznik pachnący cynamonem
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg jabłek (najlepiej twardych)
  • pół cytryny
  • 10 dag orzechów laskowych lub włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • łyżka kakao
  • mielony cynamon
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny.
2. Orzechy grubo posiekaj.
3. Rodzynki opłucz, namocz, a następnie osącz.
4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
5. Połącz z mąką przesianą z kakao, łyżeczką cynamonu, sodą i proszkiem do pieczenia oraz olejem.
6. Wymieszaj z bakaliami i jabłkami.
7. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
8. Przełóż masę, piecz przez ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
ola/3 lata temu
jaki wymiar blaszki?
Egzotyka /3 lata temu
Ja zrobilam to ciasto z jablkami ale posluzylam sie sposobem co "elle" jest super . Bardzo dziekuje za modyfikacje "elle"
kamilka/3 lata temu
zawsze jak szukam przepisu na ciasto z jabłkami to w końcu wpadam na jakiś jabłecznik:)
POKAŻ KOMENTARZE (6)