Przygotowanie 50 min * 1 sztuka – ok. 320 kcal
Składniki na 6–8 sztuk eklerków z kremem:
- 250 ml wody
- 5 jajek
- 10 dag masła
- cukier wanilinowy
- 20 dag mąki
- 500 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Sposób wykonania eklerków z kremem:
- Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.
- Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.
- Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklerki. Oprósz cukrem pudrem.
Smakowite desery - forum >>