Drożdżówki makowo-orzechowe

Pachnące bułeczki, kuszące makiem i orzechami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżówki makowo-orzechowe
serwis prasowy Bakalland
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • 10 dag cukru pudru + 1 łyżka
  • 50 g masła
  • 40 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 700 g masy makowej
  • 100 g orzechów włoskich
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Drożdże pokrusz na drobno.
2. Ciepłe mleko, łyżkę cukru pudru i drożdże wymieszaj.
3. Miskę nakryj ściereczką i odstaw masę, aż drożdże zaczną pączkować.
4. Masło, mąkę, cukier puder, cynamon, jajko i sól wymieszaj.
5. Do masy dodaj masę mleczno-drożdżową, wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto.
6. Jeśli masa będzie zbytnio się kleić, dodawaj więcej mąki.
7. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 20 minut).
8. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości 30x20 cm.
9. Rozsmaruj na nim masę makową.
10. Posyp orzechami i zawiń w rulon.
11. Rulonik pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Materiały prasowe, Bakalland
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)