Ciasto marchewkowe z kardamonem i bitą śmietaną

Pachnący, lekko korzenny deser o niepowtarzalnym aromacie.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto marchewkowe z kardamonem i bitą śmietaną
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 220 ml oleju
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • nasionko kardamonu
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij nadmiar soku.
2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
3. Połącz z olejem, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
4. Dodaj marchewkę i zmielony kardamon, wymieszaj.
5. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. godzinę w temperaturze 180 st. C.
6. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)