Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Polane słodkim lukrem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 125 ml mleka
  • 5 dag roztopionego masła
  • jajko
  • 2 dag drożdży
  • cukier wanilinowy
  • 8 dag cukru
  • 40 dag śliwek
Na lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami!

  1. Przygotuj zaczyn - do miski wkrusz drożdże, dodaj 3 łyżeczki cukru i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, porządnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  2. W czasie wyrastania zaczynu przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, resztę mleka, jajko i na koniec gotowy zaczyn.
  3. Wyrób ciasto.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw. Powinno podwoić objętość.
  5. Pod koniec wyrastania ciasta, umyj śliwki, osusz,usuń pestki, miąższ pokrój na ćwiartki.
  6. Formę o wymiarach 25 x 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię i ułóż na wierzchu owoce (przecięciem do góry).
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 30-35 minut. Wystudź.
  8. Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier i polej wystudzone ciasto.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
polecam gorąco ciasto drożdżowe ze śliwkami i wiśniami