Ciasteczka - kokoski

Dla wielbicieli posmaku kokosowego - idealny deser.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka - kokoski
A. Rogalski
Liczba porcji: 24
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 100 ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • 10 dag miodu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do panierowania:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 150 ml śmietany
  • 25 dag wiórków kokosowych
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Masło, cukier, cukier wanilinowy, miód i mleko podgrzej, aż się rozpuszczą.
2. Masę przestudź.
3. Połącz z 4 żółtkami i mąką przesianą z proszkiem.
4. Całość ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.
5. Ciasto przełóż do prostokątnej blachy, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.
6. Ostudź, pokrój w małe kostki.
7. Masło podgrzej z cukrem i śmietaną, aby składniki połączyły się.
8. Porcje ciasta obtaczaj najpierw w przestudzonej masie, a potem w wiórkach.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deseryciastka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)