Przygotowanie: 40 min
Składniki na około 20 sztuk:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- opakowanie gotowej waty cukrowej
Do dekoracji:
- kolorowa posypka
Sposób wykonania:
1. Białka ubij na sztywno (piana będzie sztywniejsza, jeśli w czasie ubijania dodasz szczyptę soli). Cały czas ubijając, dodawaj cukier. Miksuj 3 minuty (piana stanie się bardziej puszysta, jeśli będziesz ubijać ją na małych obrotach albo ręcznie). Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny oraz mielone migdały.
2. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej albo wykonanego z pergaminu stożka. Wyciskaj kółka o średnicy 3–4 cm. Zostawiaj między nimi miejsce, żeby podczas pieczenia się nie posklejały. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 5 minut.
3. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz beziki jeszcze około 1,5 godziny. Ostudź pozostawione w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Ostudzone beziki rozłóż na tacy. Obłóż ułożoną fantazyjnie watą cukrową i posyp kolorową posypką.