Babeczki z nadzieniem jabłkowym

Babeczki z nadzieniem jabłkowym smakują świetnie o każdej porze roku!

DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki z nadzieniem jabłkowym
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 4–5 łyżek tartej bułki albo pokruszonych biszkoptów
  • 5–6 łyżek cukru
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek

Dodatki:

  • tłuszcz do foremek
  • bita śmietana do dekoracji
Szarlotka z kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z solą, posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a gdy się połączą zagnieć szybko ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 3 mm. Przykryj nim ustawione ciasno obok siebie natłuszczone foremki. Odetnij ciasto od brzegów foremek, przetaczając po nich wałkiem. Foremki wylep ciastem.
  3. Jabłka obierz, zetrzyj na grubej tarce i odciśnij sok. Skrop sokiem cytrynowym. Wymieszaj z tartą bułką, cukrem, skórką cytrynową, skórką pomarańczową oraz rodzynkami namoczonymi w rumie. Masę jabłkową powkładaj do babeczek.
  4. Resztki ciasta zagnieć i rozwałkuj. Rozwałkowany placek potnij na paseczki i ułóż z nich na wierzchu babeczek kratkę. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na rumiano 15–20 minut. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie dowolnymi owocami.

Sprawdź inne przepisy na pyszności z jabłkami >>


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)