Babeczki kawowe z polewą toffi

Kompozycja idealna - kawa, toffi i orzechy!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki kawowe z polewą toffi
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 25 dag oleju
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 1/2 łyżeczki kakao
Na polewę:
  • 20 dag krówek
  • 3 łyżki kremówki
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jajka wymieszaj z cukrem, kefirem, olejem.
2. Mąkę przesiej z kakao, sodą i kawą.
3. Składniki suche połącz z mokrymi.
4. Foremki wysmaruj masłem, wysyp mąką, napełnij ciastem.
5. Piecz 30 minut w temp. 190 st. C.
6. Krówki i śmietanę przełóż do rondelka.
7. Cały czas mieszając, rozpuść.
8. Ostudzone muffinki posmaruj letnią polewą, posyp orzechami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)