Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Śmietankę ubij na sztywno. 50 dag truskawek włóż do rondla, dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszając, gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę, zmiksuj i odstaw do ostygnięcia. Mascarpone połącz z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietankę i ostudzoną żelatynę. Lekko wymieszaj. 2/3 masy połącz ze startą czekoladą.
Salaterkę wysmaruj tłuszczem. Na spód wylej połowę kremu z czekoladą. Wstaw do lodówki. Kiedy trochę zastygnie, wylej mus truskawkowy i wstaw do lodówki.
Gdy zastygnie, ułóż na nim pokrojone na połówki truskawki. Wlej biały krem, a gdy zastygnie – krem z czekoladą. Schładzaj całą noc. Przed podaniem przełóż na ozdobną paterę lub talerz.
Truskawkową stracciatellę udekoruj truskawkami, listkami mięty i startą czekoladą.