Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij, połowę piany dodaj do masy żółtkowej, lekko wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą. Połączz żółtkami i dodaj resztę piany. Ciasto wlej do wyłożonej pergaminem foremki o boku 25 cm. Piecz 25 min (180 st.). Ciasto przekrój na pół, a wierzch wyrównaj.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę wsyp do 5 łyżek wody i rozpuść na parze. Gdy przestygnie, mieszając, wlej do śmietany. Odłóż 4 łyżki, resztę wyłóż na blat ciasta w foremce, przykryj drugim, wierzch posmaruj marmoladą, chłodź godzinę.
Czekoladę połam i włóż do gorącej kremówki, rozpuść. Gdy lekko przestygnie, polej ciasto. Wierzch wyrównaj szerokim nożem zamoczonym we wrzątku. Na polewie wyciśnij rozetki z odłożonego kremu. Odstaw ciasto raz jeszcze do lodówki na godzinę.