Kurczak w jogurcie

Podajemy z kluskami ryżowymi i smażonym melonem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
/ 24.07.2006 18:14

Składniki:
- 1 cukinia
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1 pierś kurczaka
- 200 g dyni
- 1 melon
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- świeży tymianek
- 100 g ryżu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek


1. Ryż gotujemy na bardzo miękko, odsączamy i studzimy.
2. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku, przekładamy na lnianą ścierkę i pocierając, zeskrobujemy skórkę. Oczyszczone orzechy siekamy.
3. Do ryżu dodajemy: orzechy, siemię lniane, mąkę pszenną, jajo i posiekany tymianek; mieszamy.
4. Z powstałej masy formujemy na łyżkach małe kluski. Oprószamy je mąką i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
5. Kurczaka kroimy w kostkę 2x2 cm, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Cukinię kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w taką samą kostkę jak kurczaka.
7. Obieramy dynię i kroimy w identyczne kawałki.
8. Na oliwie z oliwek przesmażamy kolejno (oddzielnie): dynię, cukinię i kurczaka z dodatkiem kilku gałązek świeżego tymianku.
9. Łączymy warzywa i kurczaka i dusimy kilka sekund, dodajemy rodzynki.
10. Zdejmujemy z ognia i zalewamy jogurtem; podgrzewamy delikatnie, ale nie gotujemy.
11. Melona obieramy i kroimy na cząstki; oprószamy mąką i przesmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek.
12. Podajemy z kluskami ryżowymi i smażonym melonem; dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Karol Okrasa, „Gotuj z Okrasą”, Edipresse Książki, Warszawa 2006

Redakcja poleca

REKLAMA