Lemoniada została wymyślona w XIX wieku we Francji i podawana była jako lekarstwo w paryskich szpitalach. Henry Mayhew w wydanej w 1864 roku pracy o ludności ubogiej Londynu pisze o sprzedaży lemoniady jako podstawy utrzymania biedaków w sezonie letnim. Początkowo głównymi składnikami tego napoju był sok z cytryny i woda mineralna. Z czasem wymyślono jego różne wersje.
Spis treści:
Jak zrobić lemoniadę cytrynową?
Klasyczna cytrynowa lemoniada to pyszny bezalkoholowy drink na lato, a także bardzo ciepłe wiosny czy jesienie. Możesz podać ją z listkami mięty i niewielką gałązką rozmarynu. Dodając do przepisu szczyptę soli, stworzysz pyszny domowy izotonik, idealny na letnią aktywność fizyczną.
Składniki:
- litr wody gazowanej,
- 1,5 cytryny,
- 5 łyżek cukru,
- 5 listków mięty,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka wrzuć cytryny pokrojone w średniej grubości plasterki.
- Dodaj cukier i przy pomocy muddlera (tzw. tłuczka barmańskiego) zgnieć go razem z owocami. Możesz też użyć łyżeczki, jeśli nie masz specjalnego narzędzia.
- Dodaj wodę gazowaną oraz kostki lodu (część w całości, część pokruszonych).
- Na koniec dodaj listki mięty.
fot. Jak zrobić lemoniadę truskawkową/Adobe Stock, nblxer
Jak zrobić lemoniadę truskawkowo-arbuzową?
Arbuz to wyjątkowo orzeźwiający owoc ze względu na dużą zawartość wody. Idealnie sprawdzi się do przygotowania letnich lemoniad i koktajli, ale potrzebuje towarzystwa. Jego smak jest bardzo neutralny, dlatego dodaj do niego kilka truskawek. Efekt będzie doskonały!
Składniki:
- 4 szklanki pokrojonego arbuza bez pestek,
- 1 szklanka pokrojonych truskawek,
- sok z 3 cytryn,
- 80 g cukru,
- 700 ml mocno gazowanej wody,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Arbuza podziel na kawałki (bez skórki), a truskawki odszypułkuj i umyj.
- Owoce przełóż do misy blendera i zmiksuj z cukrem na gładki mus.
- Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj kostki lodu, sok z cytryny.
- Całość zalej wodą gazowaną, przemieszaj. Udekoruj wedle uznania.
fot. Jak zrobić lemoniadę z truskawek i arbuza/Adobe Stock, Atstock Productions
Jak zrobić lemoniadę rabarbarową?
Rabarbar ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Z jego pomocą stworzysz orzeźwiającą lemoniadę, która nie będzie słodka, a przy tym doskonale uzupełni upalne dni.
Składniki:
- 1,5 szklanki obranego, pokrojonego w kostkę rabarbaru,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- sok z 1/2 limonki,
- litr mocno gazowanej wody,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszaj wodę z cukrem, dodaj rabarbar i gotuj ok. 5-10 minut od momentu wrzenia.
- Odstaw do wystudzenia, a kiedy płyn będzie już zimny, przecedź go przez sito.
- Do gotowego płynu dodaj sok z limonki, wodę oraz kostki.
fot. Jak zrobić lemoniadę z rabarbaru/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Jak zrobić lemoniadę truskawkową?
Lemoniada truskawkowa jest słodka, lekka i idealnie pasuje zarówno do dań na słodko, jak i słono. Zamiast wody gazowanej możesz użyć tutaj napoju typu sprite lub toniku (tego, którego używa się np. do drinka pink and tonic na bazie prosecco).
Składniki:
- ok. 250 g truskawek
- 60 ml soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- kostki lodu,
- 700 ml mocno gazowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Truskawki odszypułkuj, umyj i wrzuć do dzbanka. Zasyp cukrem i odstaw na ok. godzinę, aby owoce puściły sok.
- Po tym czasie zgnieć lekko owoce muddlerem, dodaj sok z cytryny oraz gazowaną wodę.
- Dodaj kostki lodu i zamieszaj.
fot. Jak zrobić lemoniadę truskawkową/Adobe Stock, nblxer
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.07.2019.
Czytaj także:
Desery z mleczka kokosowego
Jak zrobić krystaliczne kostki lodu
Domowe lody truskawkowe